Podjetje Apta Medica Internacional z interventnim vnosom zagotovilo nadomestno zdravilo

Učinkovina karboplatin (oziroma zdravilo Bopacatin) je pri zdravljenju raka pogosto uporabljena, vendar pa je pri nas kljub temu relativno težko dobavljiva. Prav zaradi tega je v začetku decembra v Sloveniji prišlo do motnje v preskrbi kot posledice zapleta pri tujem dobavitelju podjetja Apta Medica Internacional, ki z zdravilom med drugim oskrbuje tudi ljubljanski Onkološki inštitut. Do motnje je prišlo zaradi nedavno uveljavljene zahteve po namestitvi zaščitnih elementov z namenom preprečevanja vdora ponarejenih zdravil v zakonito dobavno verigo. Zapletlo se je pri postopku označevanja zunanje ovojnine, zato zdravilo v Slovenijo ni bilo pravočasno dostavljeno. V podjetju Apta Medica Internacional smo o motnjah ustrezno obvestili pristojne institucije, hkrati pa nemudoma začeli z iskanjem nadomestnega zdravila. S hitrim ukrepanjem smo slednjega na podlagi urgentnega povpraševanja Onkološkemu inštitutu zagotovili v roku enega tedna, zaradi česar ne bo zaznati vpliva na potek in izid zdravljenja tamkajšnjih bolnikov.


Onkološki inštitut Ljubljana je v sredo, 27. novembra, podjetju Apta Medica Internacional poslal naročilo za karboplatin, ki se uporablja za zdravljenje nekaterih oblik raka. Podjetje Apta Medica Internacional je naslednji dan o motnji dobave zdravila telefonsko obvestilo Onkološki inštitut. Poleg tega smo pisno obvestilo o nastali situaciji poslali tudi na Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Hkrati smo v podjetju nemudoma pričeli z iskanjem nadomestnega zdravila v tujini, saj drugega registriranega zdravila s karboplatinom v Sloveniji ni na voljo.

 
Onkološki inštitut je nato v ponedeljek, 2. decembra, podjetje Apta Medica Internacional ponovno prosil za informacije o dobavi in smo jim po prejemu konkretnih informacij od dobavitelja sporočili, da zdravila Bopacatin v viali s 45 ml raztopine ne bo na voljo predvidoma do konca letošnjega leta. Na voljo pa je bilo še nekaj pakiranj zdravila Bopacatin v viali s 15 ml raztopine. O tem je bil Onkološki inštitut obveščen že v četrtek, 28. novembra. 3. decembra je podjetju zmanjkalo tudi vial s 15 ml raztopine, o čemer smo obvestili pristojni organ (JAZMP). Onkološki inštitut je isti dan oddal naročilo za viale s 15 ml raztopine zdravila, ki pa jih takrat ni bilo več na voljo.


Zaradi pomanjkanja karboplatina so na Onkološkem inštitutu v sredo, 4. decembra, izvedli postopek urgentnega povpraševanja za dobavo nadomestnega zdravila. Nanj je 5. decembra odgovorilo tudi podjetje Apta Medica Internacional, ki je bilo z najugodnejšo ponudbo ponovno izbrano kot dobavitelj. V podjetju smo namreč nadomestno zdravilo v tem času uspeli zagotoviti po enaki ceni kot zdravilo Bopacatin, ta pa je bila približno trikrat nižja od cene edinega drugega dobavitelja, ki se je prijavil na razpis. Podjetje Apta Medica Internacional je nadomestno zdravilo na Onkološki inštitut dostavilo v torek, 10. decembra, v dopoldanskih urah in s tem zagotovilo nadaljevanje zdravljenja tamkajšnjih bolnikov.


 

Nazaj na seznam