Vrednote

Pogum

Pogum je vrlina samo, če služi drugemu ali kakemu splošnemu in širokosrčnemu cilju. Pogum ni odsotnost strahu, je sposobnost, da ga premagamo z močnejšo in bolj širokosrčno voljo. Je moč duha, ki jo pokažemo ob grozeči nevarnosti. Pogum ni strast, je vrlina in pogoj za vse vrline.

Ni treba upati, da bi se česa lotili, niti uspeti, da bi vztrajali. (Vilijem I. Oranski)

 

Preudarnost

Preudarnost je naravnanost, ki omogoča pravilno presojo o tem, kaj je za človeka dobro ali slabo. Preudarnost je pogoj za vse druge vrline. Preudarnost mora usmerjati preostale tri, zmernost, pogum in pravičnost. Preudarnost določa, kaj je treba izbrati in čemu se je potrebno izogibati.

Preudarnost je ljubezen, ki izbira bistroumno. (Sveti Avguštin)

 

Zmernost

Zmernost je občutek za mero, zaradi katerega ostajamo gospodarji svojih želja, namesto da bi bili njihovi sužnji. To je svobodno uživanje, ki zato uživa še bolj, kajti uživa tudi svojo svobodo. Zmernost je vrlina za vse čase, vendar je toliko potrebnejša, kolikor ugodnejše so življenjske razmere.

Živi s srcem, ki je zadovoljno z majhnim. (Lukrecij)

 

Pravičnost

Pravičnost je ideal vseh vrlin in zakon njihovega sobivanja. Popolna vrlina. Je vrlina nepristranskega reda in poštene izmenjave.

Pravičnih ne naredi pravičnost, pravični naredijo pravičnost. (Aristotel)

 

Vztrajnost

Vztrajnost je vrlina, ki nas spodbuja, da kljub težavam in oviram ne prenehamo opravljati svojega dela in ohranimo svojo voljo in cilje.

Ambicije predstavljajo pot do uspeha. Vztrajnost pa je vozilo, ki vas po tej poti odpelje. (Bill Bradley)